Na željo mnogih strank smo se odločili, da na spletni strani objavimo nekaj receptov ter nekaj malih skrivnosti, katere vam bodo morda pomagale pri pripravi bureka doma. Kot pri večini zadev, so tudi pri izdelavi vrhunskega bureka najbolj pomembne IZKUŠNJE. Razlika med vami in našim mojstrom Dinom je približno 2.000.000 izdelanih burekov. Zato je najpomembneje, da jih, kljub morebitnim neuspehom, izdelujete še naprej, se sproti učite in popravljate napake, ki se pri pripravi pojavljajo.

Prav zaradi omenjenih izkušenj, ki so nujno potrebne za izdelavo vrhunskega bureka, recepti zanj niso nikakršna strogo varovana skrivnost. Obstaja pa precej malenkosti, ki lahko precej vplivajo na kakovost bureka. Upamo, da vam kakšno tako koristno informacijo lahko ponudimo mi!

Najpomembneje je, da izbirate čim bolj kvalitetne in okusne sestavine, tako za testo (zelo pomembna je kvaliteta moke), kot tudi za nadev (dobra skuta, okusno meso, sveža in kvalitetna zelenjava itd.).

S pomočjo fotografa Bojana Stepančiča smo pripravili tudi fotogalerijo poteka priprave bureka ter tudi video le-te.

Burek je jed turškega izvora, beseda “burek” pa izhaja iz turške besede “börek”, pri čemer koren Bur- pomeni “zavijati”. Gre za jed pripravljeno iz testa, vanj pa se zavija različne nadeve. V turščini ima izraz burek zelo širok krog pomenov, saj gre za mnogo različnih vrst jedi iz testa. Prvotno je bil burek nadevan z feta sirom, mletim oz. sesekljanim mesom ali zelenjavo. Na burek, ki se pripravlja v Sloveniji, so najbolj vplivali trije narodi: Albanci, Srbi ter Bosanci. Tradicionalno se albanski burek (byrek) najpogosteje pripravlja iz mešanice sirov (skute) in jajc ter špinače, lahko pa se ga pripravlja tudi iz govejega mesa ali pa iz sočnega mesa buč. Albanski burek je tradicionalno trikotne oblike, pripravljen iz več plasti testa in nadeva, ki se nato ročno zlagajo v trikotnike. Srbsko mesto Niš naj bi bilo rojstno mesto okroglega bureka (pečen v t.i. tepsijah – pladnjih). Leta 1498 naj bi ga izumil turški pek po imenu Mehmed Oglu. Ravno v tem mestu se vsako leto prireja festival imenovan Buregdžijada, na katerem so leta 2011 naredili največji burek na svetu, premera 4 metra, tehtal pa naj bi kar 200 kg. V Bosni in Hercegovini se beseda burek uporablja samo za burek nadevan z mesom, oziroma t.i. mesni burek. Za ostale okuse imajo Bosanci drugačna imena, kot so sirnica za burek s sirom, zeljanica za burek s špinačo (in ne zeljem, kot je pogosto mišljeno v Sloveniji), krompiruša za burek s krompirjem ter kupusnjača za burek z zeljem. Bosanski burek je tradicionalno zavite oblike, prodaja pa se ga na kilogram in ne na kos. Zelo znan izraz za burek v Bosni, še posebej v Sarajevu, je sarajevska oz. bosanska pita. Tudi ponekod po Srbiji (predvsem tam, kamor so se zatekli bosanski vojni ubežniki) se je uveljavil izraz pita.

Poleg omenjenih destinacij (Albanija, Srbija, Bosna in Hercegovina, Hrvaška in Slovenija) je burek romal tudi v mnogokatero drugo deželo. Tako poznamo tudi vzhodno-arabski burek, armenski burek, asirski burek, bolgarski burek, grški burek, izraelski burek ter celo tunizijski in alžirski burek, vsak malce drugačen od prejšnjega. Seveda pa se ga da dobiti praktično kjerkoli po svetu, celo v največjih metropolah, kot je naprimer New York.

Vir: Wikipedia

Nazaj na prvo stran

Na vrh strani