Nazaj na prvo stran

Sirov burek – Recept

Ko imate pripravljeno testo, se lahko lotite nadeva.

 

Sestavine

  • testo
  • skuta
  • mleko
  • jajca
 Sirov burek

Nadeva za sirov burek naj bo cca 100g za zaviti burek ali cca 300g za okrogli burek. Zmešajte skuto, malo mleka ter jajca (naj ne bo več kot eno jajce na osebo). Nadev dobro premešajte, pazite, da ne bo skuta preveč grudasta.
Zaviti burek

Zaviti sirov burek

Priprava zavitega bureka je precej enostavna. Testo, ki smo ga pripravili, čimbolj razvlečemo (na površino cca 1 meter premera) ter na polovico roba testa nanesemo nadev. Na strani, kjer smo nanesli nadev začnemo enakomerno zvijati testo proti nasprotnemu koncu. Tako dobimo cev iz testa, polnjeno z nadevom, katero samo še zvijemo v spiralo. Zaviti sirov burek damo peči v čimbolj vročo pečico (ogreto na 220 stopinj Celzija ali več) in ga pečemo od 13 do 15 minut.

Okrogli sirov burek

Okrogli sirov burek zahteva malce več dela kot zaviti burek, vendar je eden dovolj za štiri porcije. Zanj imamo pripravljene 4 kose testa ter dobrih 300 g nadeva. Vzamemo prvo testo, ki smo ga predhodno stisnili na velikost cca 20 cm. Čimbolj ga razvlečemo, tako, da dobi obliko kroga, premer pa naj meri vsaj slab meter. Dva nasprotna robova zavihamo do središča, dva robova, ki pa ostaneta pa zavihamo malo čez središče, enega čez drugega in tako dobimo nekakšen štirikotnik. Razvlečemo nov kos testa in nanj postavimo že zloženi kos ter novega zavihamo čez starega, kot smo naredili prej. Tretji kos testa tudi razvlečemo, na sredino le-tega postavimo že zloženo testo, nanj pa nanesemo polovico pripravljenega nadeva. Isto ponovimo s četrtim kosom testa in drugo polovico nadeva. Okrogli burek se peče na najmanj 220 stopinj Celzija dobre pol ure.

Priprava ene od naši specialitet – burek Popaj – poteka povsem enako, kot priprava sirovega bureka, le da poleg sirovega nadeva dodajte še svežo narezano špinačo. Predlagamo ga v zaviti obliki.

Dober tek!

Za lažjo predstavo izdelave bureka smo s pomočjo fotografa Bojana Stepančiča pripravili fotogalerijo ter tudi video izdelave.

Nazaj na prvo stran

Na vrh strani