back to Menu Card

Sirov burek

Sirov burek

02 March, 2014

Bureki, Bureki in burgerji

Sirov burek

Sirov burek je pripravljen iz vlečenega testa in sveže skute. Za testo uporabljamo eno od najkvalitetnejših vrst moke na slovenskem tržišču, za nadev pa vedno sveže pripravljena mešanica skute, mleka in jajc.

Za prodajo v Burek Box-u ga pripravljamo v zaviti in trikotni obliki. Za Burek Party Box je na voljo v šestih velikostih:

~ »XL« – premer cca. 30 cm (1200g)
~ »L« – premer cca. 16 cm (300g)
~ »M« – premer cca. 12 cm (160g)
~ »MS« – premer cca. 10 cm (120g)
~ »S« – premer cca. 8 cm (80g)
~ »XS« – premer cca. 6 cm (70g)

Recept in priprava

Ko imate pripravljeno testo, se lahko lotite nadeva.  Nadeva za sirov burek naj bo cca 100g za zaviti burek ali cca 300g za okrogli burek. Zmešajte skuto, malo mleka ter jajca (naj ne bo več kot eno jajce na osebo). Nadev dobro premešajte, pazite, da ne bo skuta preveč grudasta. Sedaj se morate odločiti kako boste oblikovali burek. Na voljo sta vam zaviti in okrogli.

 

Sestavine

  • testo
  • skuta
  • mleko
  • jajca

Zaviti sirov burek

Priprava zavitega bureka je precej enostavna. Testo, ki smo ga pripravili, čimbolj razvlečemo (na površino cca 1 meter premera) ter na polovico roba testa nanesemo nadev. Na strani, kjer smo nanesli nadev začnemo enakomerno zvijati testo proti nasprotnemu koncu. Tako dobimo cev iz testa, polnjeno z nadevom, katero samo še zvijemo v spiralo. Zaviti sirov burek pečemo na 200 stopinj Celzija od 13 do 15 minut.

Okrogli sirov burek

Okrogli sirov burek zahteva malce več dela kot zaviti burek, vendar je eden dovolj za štiri porcije. Zanj imamo pripravljene 4 kose testa ter dobrih 300 g nadeva. Vzamemo prvo testo, ki smo ga predhodno stisnili na velikost cca 20 cm. Čimbolj ga razvlečemo, tako, da dobi obliko kroga, premer pa naj meri vsaj slab meter. Dva nasprotna robova zavihamo do središča, dva robova, ki pa ostaneta pa zavihamo malo čez središče, enega čez drugega in tako dobimo nekakšen štirikotnik. Razvlečemo nov kos testa in nanj postavimo že zloženi kos ter novega zavihamo čez starega, kot smo naredili prej. Tretji kos testa tudi razvlečemo, na sredino le-tega postavimo že zloženo testo, nanj pa nanesemo polovico pripravljenega nadeva. Isto ponovimo s četrtim kosom testa in drugo polovico nadeva. Okrogli burek se peče na 200 stopinj Celzija dobre pol ure.

Nazaj na prvo stran

Na vrh strani