back to Menu Card

Mesni burek

Mesni burek

02 March, 2014

Bureki, Bureki in burgerji

Mesni burek

Mesni burek je pripravljen iz vlečenega testa in svežega mletega govejega mesa. Za testo uporabljamo eno od najkvalitetnejših vrst moke na slovenskem tržišču, za nadev pa vedno sveže pripravljeno mešanico mesa, čebule, korenja in začimb.

Za prodajo v Burek Box-u ga pripravljamo v zaviti in trikotni obliki. Za Burek Party Box je na voljo v šestih velikostih:

~ »XL« – premer cca. 30 cm (1200g)
~ »L« – premer cca. 16 cm (300g)
~ »M« – premer cca. 12 cm (160g)
~ »MS« – premer cca. 10 cm (120g)
~ »S« – premer cca. 8 cm (80g)
~ »XS« – premer cca. 6 cm (70g)

Recept in priprava

Nadeva za mesni burek naj bo slabih 100g za zaviti burek oz. dobrih 300g za cel pladenj okroglega. Mleto goveje meso dušite v loncu ter mu dodajte začimbe (vegeto, origano, česen in poper – začinjajte vedno po okusu). Ko je pripravljeno, ga ohladite in v pripravljeno maso naribajte svežo čebulo. Vse skupaj premešajte. Sedaj se morate odločiti kako boste oblikovali burek. Na voljo sta vam zaviti in okrogli.

Zaviti mesni burek

Priprava zavitega bureka je precej enostavna. Testo, ki smo ga pripravili, čimbolj razvlečemo (na površino cca 1 meter premera) ter na polovico roba testa nanesemo mesni nadev.

Sestavine

  • testo
  • mleto goveje meso
  • vegeta
  • česen v prahu
  • origano
  • poper
  • čebula
  • korenje

Na strani, kjer smo nanesli nadev začnemo enakomerno zvijati testo proti nasprotnemu koncu. Tako dobimo cev iz testa, polnjeno z nadevom, katero samo še zvijemo v spiralo. Zaviti mesni burek pečemo na 200 stopinj Celzija od 12 do 15 minut.

Okrogli mesni burek

Priprava mesnega bureka je praktično ista kot priprava sirovega bureka. Zanj imamo pripravljene 4 kose testa ter dobrih 300 g nadeva. Vzamemo prvi kos testa, ki smo ga predhodno stisnili na velikost cca 20 cm. Čimbolj ga razvlečemo, tako, da dobi obliko kroga, premer pa naj meri vsaj slab meter. Dva nasprotna robova zavihamo do središča, dva robova, ki pa ostaneta pa zavihamo malo čez središče, enega čez drugega in tako dobimo nekakšen štirikotnik. Razvlečemo nov kos testa in nanj postavimo že zloženi kos ter novega zavihamo čez starega, kot smo naredili prej. Tretji kos testa tudi razvlečemo, na sredino le-tega postavimo že zloženo testo, nanj pa nanesemo polovico pripravljenega nadeva. Isto ponovimo s četrtim kosom testa in drugo polovico nadeva. Okrogli burek se peče na 200 stopinj Celzija približno pol ure.

Nazaj na prvo stran

Na vrh strani