Testo za burek
Testo je vsaj tako pomemben del bureka kot nadev. Zato ga ne kupujte, vzemite si čas in ga naredite sami. Največja napaka, ki jo ljudje delajo je, da kupujejo listnato testo. Burek se ne pripravlja iz valjanega, kaj šele iz listnatega testa, ampak se ga pripravlja iz vlečenega testa.
Sestavine:
- moka,
- voda,
- sol


Zmešajte moko in vodo v razmerju 1:0,6 in dodajte sol. Za en zaviti burek potrebujete približno 200g testa, za en okrogli burek (za štiri kose) pa 4 krat po 200g testa. Ko testo zamesite, ga nekaj časa pustite stati. Za okrogli burek oblikujte 4 kose testa, vsak naj tehta cca. 200g, oblikujte jih v krogle ter jih malo namastite. Namaščene krogle pustite stati nekaj časa, da se testo razpusti ter se tako napetosti znotraj njega zmanjšajo. Ko se testo na sobni temperaturi razpusti, ga stisnite na velikost približno 20cm. Ko boste to storili z vsem štirimi kroglami testa boste pripravljeni na pripravo nadeva. Medtem, ko pripravljate nadev, naj testo počiva na sobni temperaturi, kjer bodo dokončno v njem popustile vse nezaželene napetosti.
Foto: Bojan Stepančič