Mesni burek
Sestavine:
- testo,
- mleto goveje meso,
- česen v prahu,
- origano,
- poper,
- čebula,
- korenje.


Nadeva za mesni burek naj bo slabih 100g za zaviti burek oz. dobrih 300g za cel pladenj okroglega. Mleto goveje meso dušite v loncu ter mu dodajte začimbe (vegeto, origano, česen in poper – začinjajte vedno po okusu). Ko je pripravljeno, ga ohladite in v pripravljeno maso naribajte svežo čebulo. Vse skupaj premešajte.
Zaviti mesni burek
Priprava zavitega bureka je precej enostavna. Testo, ki smo ga pripravili, čimbolj razvlečemo (na površino cca 1 meter premera) ter na polovico roba testa nanesemo mesni nadev. Na strani, kjer smo nanesli nadev začnemo enakomerno zvijati testo proti nasprotnemu koncu. Tako dobimo cev iz testa, polnjeno z nadevom, katero samo še zvijemo v spiralo. Zaviti mesni burek damo peči v čimbolj vročo pečico (ogreto na 220 stopinj Celzija ali več) in ga pečemo od 12 do 15 minut.
Okrogli mesni burek
Priprava mesnega bureka je praktično ista kot priprava sirovega bureka. Zanj imamo pripravljene 4 kose testa ter dobrih 300 g nadeva. Vzamemo prvi kos testa, ki smo ga predhodno stisnili na velikost cca 20 cm. Čimbolj ga razvlečemo, tako, da dobi obliko kroga, premer pa naj meri vsaj slab meter. Dva nasprotna robova zavihamo do središča, dva robova, ki pa ostaneta pa zavihamo malo čez središče, enega čez drugega in tako dobimo nekakšen štirikotnik. Razvlečemo nov kos testa in nanj postavimo že zloženi kos ter novega zavihamo čez starega, kot smo naredili prej. Tretji kos testa tudi razvlečemo, na sredino le-tega postavimo že zloženo testo, nanj pa nanesemo polovico pripravljenega nadeva. Isto ponovimo s četrtim kosom testa in drugo polovico nadeva. Okrogli burek se peče na najmanj 220 stopinj Celzija približno pol ure.
Priprava naših dveh mesnih specialitet – burek Kitaj’c in burek Mongol’c – poteka povsem enako, kot priprava mesnega bureka, le da pri prvem poleg mesnega nadeva dodate še sveže nasekljano kitajsko zelje, pri drugem pa svež nasekljan por. Predlagamo ju v zaviti obliki.
Dober tek!
Foto: Bojan Stepančič